Susu di ZBS Ternak di pasteur seperti berikut :-
Mesin pasteur Susu
Susu segar yang telah
diperah dan ditapis akan diisikan ke dalam tong susu yang
bersih dan disimpan di tempat yang redup dan tidak terdedah kepada pancaran cahaya matahari.
Susu ini akan dihantar secepat mungkin ke Pusat Pemprosesan Susu sebaik sahaja semua kerja-kerja perahan susu selesai. Sementara menunggu proses seterusnya susu disejuk dan disimpan di dalam peti sejuk pada suhu
3 - 4 oC.
Susu segar mesti disimpan
sejuk iaitu pada suhu 3o - 4o C bagi membekukan
aktiviti pembiakan bakteria yang terdapat di dalam susu. Sekiranya tidak
disimpan sejuk, bakteria akan terus membiak dan ia akan mempercepatkan lagi
susu menjadi rosak.
Di dalam susu terdapat
banyak globul-globul lemak, yang mana kandungannya juga termasuk enzim lipase.
Apabila dinding globul pecah, enzim-enzim ini akan bebas dan akan menguraikan
lemak menjadikan susu berubah rasa - masam.
Tujuan susu diproses adalah
untuk menentukan bahawa susu selamat diminum dan boleh disimpan lama.
Susu yang telah dirawat
pada suhu yang tinggi mengikut salah satu kaedah pempasteuran berikut :
Suhu susu dinaikkan kepada
63o-65oC dan dikekalkan selama 30 minit dan disejukkan
secepat mungkin kepada suhu 3o- 4o C sebelum dipak
dan disimpan.
Susu di pasteur
Pempasteuran irii adalah
pemprosesan yang biasa dilakukan untuk "susu segar".
Susu pasteur hendaklah
sentiasa disimpan pada suhu, 3 -4o C
Susu yang siap pasteur disimpan di dalam freezer untuk pastikkan ketahanan dan juga kekal segar
Salam.Boleh saya tahu di mana boleh dptkan mesin pasteur susu tu?
ReplyDeleteReady stock boleh whatsapp hubungi di 010-3315737
ReplyDelete